Als ondernemer neem je je online veiligheid natuurlijk serieus. En dat is maar goed ook! Want het voorkomen van een DDoS-aanval is even essentieel als het vergrendelen van je voordeur. Maar maak je geen zorgen, na het lezen van deze 6 tips weet je precies wat je kunt doen om je systemen te beschermen tegen ongenode gasten.
In deze blog:
- Wat is een DDoS-aanval precies?
- Waarom is het belangrijk om een DDoS-aanval te voorkomen?
- 1. Investeer in een goede firewall
- 2. Overweeg een Content Delivery Network (CDN)
- 3. Monitoring is key
- 4. Overweeg een DDoS-beschermingsservice
- 5. Maak een noodplan
- Zorg dat je beschermd bent tegen een DDoS-aanval
Wat is een DDoS-aanval precies?
DDoS staat voor “Distributed Denial of Service”. Simpel gezegd is het een poging om een website, service of online platform onbereikbaar te maken. Dit doen hackers door een overweldigende hoeveelheid verkeer naar het doelwit te sturen, veel meer dan de server aankan. Het resultaat daarvan is een trage of zelfs compleet onbereikbare website.
Waarom is het belangrijk om een DDoS-aanval te voorkomen?
Vergelijk het met een snelweg waar ineens duizenden auto’s tegelijk opduiken. De boel slibt dicht en niemand komt nog vooruit. En net zoals je geen overvolle snelweg wilt, wil je ook geen overbelaste website. Daarom is het cruciaal om je daartegen te wapenen! Hieronder 6 tips om je voor te bereiden op een aanval.
1. Investeer in een goede firewall
Een firewall fungeert als een waakhond voor je netwerk. Zorg ervoor dat je investeert in een goede firewall die speciaal ontworpen is om DDoS-aanvallen te detecteren en af te weren.
2. Overweeg een Content Delivery Network (CDN)
CDN’s verspreiden de verkeersbelasting over een groot netwerk van servers, waardoor het voor aanvallers moeilijk wordt om je hoofdserver te overbelasten. Bijkomend voordeel? Het maakt je website ook nog eens sneller!
3. Monitoring is key
Hoe eerder je een aanval detecteert, hoe beter. Investeer in goede monitoring tools die verdacht verkeer vroegtijdig opmerken en je een waarschuwing geven.
4. Overweeg een DDoS-beschermingsservice
Er zijn gespecialiseerde diensten die ontworpen zijn om DDoS-aanvallen af te weren. Als je bedrijf sterk afhankelijk is van online aanwezigheid, kan het de moeite waard zijn om hierin te investeren. Cloudflare, bijvoorbeeld, is een hele goede optie. In de gratis versie kun je al gebruik maken van DDoS-mitigatie.
5. Maak een noodplan
Hoop op het beste, maar bereid je voor op het ergste. Stel een plan op voor het geval je toch te maken krijgt met een DDoS-aanval, zodat je snel kunt reageren en de schade kunt beperken.
Zorg dat je beschermd bent tegen een DDoS-aanval
Online veiligheid is geen luxe, het is een noodzaak. Met deze tips in je achterzak ben je al een heel eind op weg om je bedrijf te beschermen tegen die vervelende DDoS-aanvallen. En onthoud: voorkomen is altijd beter dan genezen!
Kun je hulp gebruiken bij het verbeteren van de veiligheid van je online omgeving? Wij zijn Merlin is dé specialist op het gebied van IT en helpt je graag. Neem contact met ons op.