Wat is een DNS?

DNS, oftewel Domain Name System, is als een systeem op het internet dat helpt bij het vertalen van mensvriendelijke websiteadressen, zoals “www.voorbeeld.com,” naar numerieke IP-adressen die computers begrijpen. In plaats van IP-adressen te onthouden, kunnen we eenvoudige domeinnamen gebruiken om websites te vinden. Wanneer je bijvoorbeeld een websiteadres in je webbrowser invoert, stuurt DNS de aanvraag naar een DNS-server, die het juiste IP-adres voor die domeinnaam zoekt en retourneert. Hierdoor kan je computer verbinding maken met de webserver van de website en de webpagina’s ophalen. Kortom, DNS fungeert als het telefoonboek van het internet, waardoor we gemakkelijk websites kunnen vinden zonder complexe numerieke IP-adressen te hoeven onthouden.